2014 mars 8th

Ett smycke säger mer än tusen ord

Smyckens funktion som budskapsbärare är inget nytt, men konstnärer och designers utvecklar ständigt smyckets sociala roll. För de som vill uttrycka en åsikt, klargöra sin ståndpunkt och göra skillnad i samhället har smycken en oemotståndlig dragningskraft.

Ett tydligt exempel på budskap i smyckeformat är serien THE WORLD, skapad av Kali Arulpragasam. I en serie halssmycken visualiseras världens orättvisor och förtryck av stenar infattade i förgylld brons.

 

Halssmycke ”The world – female & male inequality in education and employment”

Ett smyckemärke som använder sin tillverkningsprocess för att göra skillnad i samhället är amerikanska Rebel Nell. Grundarna Amy Peterson och Diana Russell startade företaget 2013 för att hjälpa och anställda utsatta kvinnor i Detroit. Rebel Nell skapar smycken av återvunnen bitar av graffitimålningar som de hittar runt om i staden. Målet är att hjälpa kvinnorna till ett självständigt liv genom att lära dem om smycketillverkning och företagande.

 

Rebel Nell cufflinks

Manschettknappar i sterling silver & graffiti från The Alley Project, Detroit, MI.

 

Ett svenskt exempel på välgörande utsmyckning är smyckemärket Johanna N som lagom till kvinnodagen släppte nya smycken till förmån för FATTA-kampanjen. FATTA är en lösningsfokuserad kampanj för en förändrad syn på sex, våldtäkt, övergrepp och lagstiftning.

 

FATTA pin www.fatta.nu

Handgjord pin och halsband i mässing

 En stor pin kostar 350kr och vinsten går oavkortat till FATTA. Läs mer på www.fatta.nu - köp och gör skillnad!


.