2014 januari 3rd

Frack, klädkoder och herrsmycken

God fortsättning på det nya året! Vi ser fram emot ett spännande och tjusigt 2014 med många trevliga tillställningar. Vi går ut hårt med att prata om ett riktigt festplagg: fracken.

Fracken är inte det mest använda plagget i garderoben, men det kan hända att du blir bjuden på en tillställning där dresskoden är frack. Det kan vara ett bröllop, en diplomering eller som nu i juletider – en trettondagsbal.

Fracken är en Karl-favorit eftersom den ger möjlighet att maximera antalet accessoarer. Som vanligt när det gäller herrkläder brukar det hagla pekpinnar om hur man får klä sig. Vi tänker så här – lär dig reglerna och hur du snyggast trotsar dem. Nu kör vi, en kort guide till hur du bär en frack korrekt och tips på hur du bryter mot reglerna med stil.

Frack Skjorta

© www.vintagevictorian.com

 

Frackklädseln är uppbyggd av

Frackrock & Frackbyxor:
Frackrocken och Frackbyxorna är oftast svart eller mörkblå. I formella sammanhang bör man bära dessa färger. Avvikande färger på fracken bör enbart bäras av ”konfrancierer eller varietéartister”. Frackbyxorna får gärna sitta högt i midjan men inte vara längre än att de når golvet när du bär dem utan skor.
Karl rekommenderar: Om du nu har möjlighet att få tag på en frack i en annan färg än mörkblått och svart – bär den för guds skull! Var beredd att få lite udda blickar men håll huvudet högt och förklara för de som undrar att ”du är den mest spännande person de kommer möta under kvällen och bör därför klassas som kvällens underhållning.”

Vit väst:
Det korrekta är att bära vit väst. Svart väst används oftast vid begravningar eller vid vissa akademiska högtider. Använd inte gördel om du inte håller en dansuppvisning, till frack är västen ett måste.
Karl Rekommenderar: Försök att hitta en väst med öppen rygg så slipper du svetta ner skjortan. Gördel i all ära men i det här fallet gör du faktiskt bäst i att bära väst. En anledning är att du då har ett tillfälle att bära ditt fickur.

Skjorta:
Skjortan är vit och har stärkt bröst samt stärkta manschetter och finns både med och utan krage. Att använda smokingskjorta med räfflat bröst anses inte lämpligt.
Karl rekommenderar: Frackskjortan är skjortornas skjorta. Har du tur får du tag i en frackskjorta med möjlighet att bära två manschetter, tre frackknappar och två kragknappar. Frackskjortan är med andra ord 350-700% mer smyckevänlig än din vanliga kontorsskjorta.

 Fluga:
Till frack bör man bära en vit fluga. Svart fluga bärs endast av serveringspersonal. Dessutom bör färdigknutna flugor undvikas.
Karl rekommenderar: Kom igen, det går bra att använda både färdigknutna och ”äkta” flugor. Men har du möjlighet och kunskapen så knyt din egen fluga. Det syns lång väg om en fluga är färdigknuten eller egenknuten.

Vit näsduk:
En vit näsduk till fracken kan bäras i avsaknad av medaljer är ett måste. Den bör vara i linne eller siden.
Karl rekommenderar: Inte helt otippat rekommenderar Karl dig att bryta färgkoden. Passa på att matcha din partners färger. Finns det något ställe där du kan vara personlig i högtidsklädseln så är det här. Med en snygg vikning blir näsduken en extra krydda. Vi återkommer med tips på snygga vikningar!

Hängslen:
Hängslen bärs som vanligt över skjortan och under västen.
Karl Rekommenderar: Försök hitta hängslen med hål istället för klämmor, det är snyggare.

Manschettknappar, frackknappar & kragknappar:
Manschettknappar används som det alltid har används. Frackknappar behövs för att knäppa skjortan som normalt bara har knapphål. Dessa knappar brukar ofta vara prydda med pärlemor. Det brukar behövas 2-3 stycken. Kragknappar behövs bara om du har en skjorta med lös krage. En fram och en bak. Dessa göms av flugbandet. Försök att inte överglänsa värdinna.
Karl rekommenderar: Gör allt du kan för att överglänsa värdinnan. Nu har du din chans, ta den!

© www.dancesport-uk.com

 

 

 

Svarta strumpor:
Tunna strumpor är att föredra. De ska gå så högt att benen inte syns när man sitter.
Karl rekommenderar: Stumphållare är coolt. Här finns det snygga varianter.

Svarta lackskor:
Lackskor är de mest korrekta skorna till frack.
Karl rekommenderar: Ja, faktiskt – hur ofta har man chansen att bära lackskor egentligen. Passa på. Med bra skovård kommer de hålla hela livet.

Vit halsduk:
Används för att hålla dig varm. Halsduken avlägsnas inomhus.
Karl rekommenderar: ok, why not!

Fickur:
Du placerar fickuret din byx- eller västficka. Armbandsur är numera accepterat men att föredra är ett fickur.
Karl rekommenderar: Det finns inte många plagg ett fickur ser bra ut i därför rekommenderar Karl dig att lämna armbandsuret hemma och ta med ditt fickur för en gångs skull.

Vit nejlika:
Du kan sätta en vit nejlika i frackrockens slag där det brukar finnas ett hål för blommor.
Karl rekommenderar: Vad säger man om något sånt? Klart karlen ska ha en blomma på slaget! Om inte du får tag på en blomma går det även bra med en pin.

Pin

 

 Ärmhållare:
Bra att ha om dina skjortärmar är för långa.
Karl rekommenderar: Absolut. Karl skulle medvetet köpt skjorta med för långa ärmar bara för att få ha ärmhållare.

Cylinderhatt:
Cylinderhatten bärs inte inomhus. Förutom cylinderhatt går det bra att bära studenthatt eller doktorshatt.
Karl rekommenderar verkligen cylinderhatten. Hattarnas hatt! Se bara till att veta vart du kan lägga hatten så slipper du hålla den i handen hela kvällen. Här är Karl traditionsenliga, en hatt ska inte bäras inomhus och absolut inte när man äter. Vissa regler får man hålla på. Känner du dig sjukt snygg i hatten kan du alltid hitta en balkong eller uteplats där du kan spendera aftonen.

 Vita handskar: Tunna handskar i skinn är mycket elegant men ovanligt i Sverige. Bärs till dansen men inte när man äter.
Karl rekommenderar: Vi kan inte annat än hålla med, vita handskar är snyggt. Och tunna handskar i skinn ÄR mycket elegant, tyvärr inte billigt och ganska stor risk att du kommer förlägga dem under kvällen. Vita tyghandskar räcker gott.

Slängkappa:
En passande slängkappa eller en fin ytterrock är bra att ha till hands på hösten eller vintern när det är kallt.
Karl rekommenderar: ja, det är ju dumt att frysa.

Med detta är du kittad och klar. Känns det oöverkomligt? Kasta bara en blick tillbaka i historien. Egentligen var fracken ingen högtidsdräkt utan en civil uniform, en vardags och jobbklädsel för män. Kunde de så kan väl du.

 

Foto: Mats Landin

 

 


ANDRA ARTIKLAR I KATEGORIERNA: Inspiration, Kuriosa
taggar: , , , , ,
.